La tòfona és el fruit d’un fong micorrízic que en salvatge presenta una relació simbiòtica micorriza amb arbres, particularment del gènere quercus com les alzines, roures, o altres vegetals com els castanyers i nogueres.
A Catalunya es cultiva principalment la tòfona negra. Es fa en territoris que tenen sòls calcaris i generalment de baixa qualitat, és a dir, terrenys on els conreus tradicionals tenen uns rendiments molt baixos. La tòfona es reprodueix bé en aquests sòls i amb l’avantatge, que poden triplicar els ingressos en comparació als cultius més difícils en la zona.
Les tòfones tenen necessitats hídriques que simulen les tempestes naturals d’estiu. És per això que es recomana realitzar regs cada 10-15 dies durant els mesos més calorosos (sempre i quan no hi ha pluges naturals).
Les produccions mitjanes de tòfona negra són entre els 20 i 40 Kg/ha a l’any a partir dels deu anys en parcel·les de regadiu, tot i que poden arribar a ser molt superiors.
A IRRIGA, per al cultiu de la tòfona negra, us recomanem el sistema de reg per microaspersió.
Per realitzar correctament un disseny del sistema de reg per les tòfones analitzem les següents dades:
– Tipus de sòl
– Necessitats hídriques del cultiu
– Caudal disponible durant les èpoques de màxima necessitat
A base d’aquesta informació, podem estudiar, analitzar i dissenyar el sistema de reg més adequat per cada cas que pot incloure:
1. Capçal de reg
1A. Bombeig
Per a un correcte funcionament dels microaspersors, es necessita una pressió mínima de treball de 1.5bar.
Depenent de la topografia del terreny, ho podem aconseguir de forma natural (per gravetat) o podem necessitar l’ajuda d’una bomba (electrobomba, motobomba).
1B. Filtració
És molt important tenir un bon sistema de filtratge per evitar problemes d’obturacions dels
microaspersors el que provocaria reg poc uniforme. Segons el tipus de microaspersors i la mida de la boquilla es requeriran graus de filtració de 130-200 microns.
2. Automatitzacions
No tots els sistemes s’han d’automatitzar. Al final, és la decisió del client si vol tenir aquesta funcionalitat. Però és recomanable fer-ho en el cas de tenir molts sectors de reg, poca disponibilitat de temps o tenir moltes finques disperses.
Gràcies als programadors automàtics es pot dur a terme moltes tasques a distància, com per exemple:
– obrir i tancar vàlvules,
– tenir accés als comptadors,
– programar el reg per volum o temps, treure historials de campanyes anteriors,
– netejar filtres,
– control remot de sondes
– rebre notificacions de les alarmes.
3. Canonades
Depenent de les necessitats del client, tipologia de la finca i requeriments específics del sistema, el material recomanable de les conduccions pot ser de polietilè o PVC.
4. Emissors
Tots els estudis han demostrat que el millor mètode per un sistema de reg en tòfona negra és amb microaspersió, ja que és el que millor simula les condicions naturals de pluja.
A IRRIGA després de fer un estudi previ podem indicar el tipus de microaspersor que millor s’adapti a les necessitats.
No obstant això, el tipus de l’emissor que s’ instal·la amb més freqüència és l’autocompensant. Permet obtenir un reg més uniforme, pel fet que tots els microaspersors poden treure la mateixa quantitat d’aigua independentment de la seva pressió. Això és molt important especialment en les finques amb desnivells.
Com es pot veure, hi ha molts factors que s’han de tenir en compte a l’hora de dissenyar correctament un sistema de reg. Els nostres enginyers d’IRRIGA us poden ajudar a realitzar el disseny i/o aconsellar a triar el material adequat.